Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική – Καλογρίτσας: Είχα τις μετοχές του Παππά

Προανακριτική: Για νέο SMS μιλάει ο Καλογρίτσας- «Στο κανάλι κατείχα τις μετοχές Παππά»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Ρόλο συντονιστή… αλλά και διανομέα μετοχών μέσω SMS… απέδωσε ο Χρήστος Καλογρίτσας στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά κατά τη διπλή χθεσινή κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή.

Εξήγησε τι σημαίνουν οι όροι «White House» και «White Porscha». «Eδωσε» και τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου στις συναντήσεις που γίνονταν στο Μαξίμου. Επιβεβαίωσε ως αληθή τα όσα έχουν αναφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τις παρασκηνιακές ενέργειες του Νίκου Παππά. Και έδειξε ότι τουλάχιστον προσώρας επιθυμεί να αφήσει εκτός «κάδρου» τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο «κόκκινος» εργολάβος, χθες, έριξε δύο ακόμα προειδοποιητικές βολές στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούν να αποδομήσουν την κατάθεσή του σχετικά με τα στοιχεία που κατέχει για τη συμμετοχή και το ρόλο του Νίκου Παππά στην προσπάθεια δημιουργίας του SYRIZA CΗANNEL, λέγοντας αρχικά: «Εβαλα τη μνήμη μου και μου ήρθε στον ύπνο μου ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο SMS του Νίκου, το οποίο λέει πηγαίνετε στον Κυριάκο Λιανό. Στη CCC», συμπληρώνοντας με νόημα ότι επειδή όμως «η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη, θα κοιτάξω να το βρω», όπως επίσης ότι «σαν να θυμάμαι ένα χαρτί που να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού. Με εμένα που ήμουν μπροστινός».

Η πρώτη βολή

Μάλιστα αποσαφήνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως όταν λέει «μπροστινός» εννοεί πως «είχα τις μετοχές του Νίκου Παππά».

Η δεύτερη βολή ήταν ότι θυμήθηκε πως στο γραφείο του «υπάρχουν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσα να βρω αργότερα» που αποδεικνύουν ότι «ήμουν “μπροστινός” και δεν είχα σχέση με τις αποφάσεις. Εγώ», είπε, «έπαιρνα οδηγίες. Οι οδηγίες καμία φορά υπερέβαιναν τη σχέση την οποία είχαμε συμφωνήσει να έχουμε. Οταν όμως μου ζητούσαν μια στήριξη αφού μου υπόσχονταν διάφορα… το έκανα. Ημουν απόλυτα πειθαρχημένος». Σχετικά με τις «οδηγίες» που ελάμβανε, ο μάρτυρας ανέφερε ότι «το “διά ταύτα” ήταν ο Παππάς. Αυτός έλεγε “καπετάνιο” ή “Χρηστάκο” και μετά εγώ προχωρούσα…».

Ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε ότι «στο Μαξίμου είχα πάει πολλές φορές. Συναντούσα κάποιους, συνήθως ήταν ο Νίκος Παππάς, τον συνάντησα πολλές φορές με δεκάδες τρίτους…». Ερωτηθείς εάν σε αυτές τις συναντήσεις για την τηλεοπτική άδεια που είχε με τον Νίκο Παππά ήταν και ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, απάντησε πως πράγματι σε κάποιες ήταν και οι δύο.

«White Porscha» 

Σχετικά με το τι εννοούσαν όταν χρησιμοποιούσαν τους όρους «White House» και «White Porscha» με την CCC ανέφερε ότι «το “White House” ήταν μια λέξη που όντως την άκουσα. Την είπε ο Aραβας και αυτό που κατάλαβα ήταν πως επρόκειτο για απόφαση από πολύ “ψηλά”, ενώ το «White Porscha» του είπαν ότι αραβικά σήμαινε το «κορυφαίο», το «πρώτο»…

Ερωτηθείς από τον εισηγητή της Ν.Δ. Θάνο Πλεύρη εάν θεωρεί ότι σε αυτό το εγχείρημα υπήρχε εμπλοκή και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ή εάν γινόταν επίκληση του ονόματός του στις συνομιλίες που είχαν, ο μάρτυρας φέρεται να απάντησε πως «ο Νίκος Παππά μπορεί να έπαιρνε ομαδικές αποφάσεις από κάπου… όμως αφήστε τα αυτά. Σας παρακαλώ. Θυμάμαι κάποτε όταν παραπέμφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε πει κακώς τον παραπέμψαμε. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμός αλλιώτικος. Για μένα το “Αλέξης – Χρήστος” είναι φιλία. Το “πρωθυπουργός – Χρήστος” είναι τιμή…».

O καλός στρατιώτης

Ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας επέμεινε ότι εκείνος δάνειζε μόνο το όνομά του «σαν καλός στρατιώτης» σε αυτή την υπόθεση, ​ καθώς «δεν μπορούσα να δώσω τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό. Στρατολογήθηκα… Τις αποφάσεις μού τις έδινε ο Νίκος Παππάς και τις εκτελούσα πειθήνια…».

Ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε πως από το παρελθόν «εγώ δάνειζα… αλλά δεν μου επιστράφηκε τίποτα…». Για την έκδοση της εφημερίδας «Documento», ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε πως «εμένα μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την εφημερίδα “Πρώτη”. Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν “σύντροφε, βάλε χρήματα και θα τα πάρεις”». Επίσης, ανέφερε ότι «μου λέγανε χρειάζεται το “Κόκκινο” δέκα χιλιάρικα. Εχεις; “Πάρε τα”, έλεγα. Aλλά άλλο η εφημερίδα, άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππάς δεν ήταν μόνος. Ηταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν, κατέληγαν και μου το ανακοίνωνε ο Νίκος Παππάς».

Ο Νίκος και τ΄ άλλα παιδιά

Ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας σχετικά με τη συμμετοχή του στο κανάλι κατέθεσε πως όταν με φώναξε ο Νίκος Παππάς «με τα άλλα παιδιά» μου είπαν ότι «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικά μου χρήματα ήταν κατασχεμένα. Κάποια στιγμή ο νόμος του Παππά (Ν.4339) έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις στο διαγωνισμό αν είχες εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, να μην είσαι εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένειά μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα».

Απαντώντας και στο «κομβικό» ερώτημα που επί ημέρες θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πώς ο γιος του βρέθηκε να έχει 8 εκατ. ευρώ, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να κατέθεσε πως «εμείς δεν είχαμε χρήματα. Μας τα είχε μπλοκάρει η εφορία εμένα και της οικογένειάς μου. Ολοι μας δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Οταν βγήκε ο νόμος Παππά, εμείς είπαμε πως δεν έχουμε ούτε και φορολογική ενημερότητα. Τότε “αυτοί” κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου γιατί αυτός όφειλε τα λιγότερα. Για να βρεθούν αυτά τα 8 εκατ. ευρώ, ο γιος μου πούλησε τις μετοχές του στις διάφορες εταιρίες μας στη μάνα του και στις αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια, με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί».

Εγγυητική επιστολή

Στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να καταβληθούν οι οφειλές στο δημόσιο ταμείο και να έχει ο γιος του 8 εκατ. ευρώ στην τράπεζα σημαίνει ότι είχαν 14,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να απάντησε πως «για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα προσφύγαμε στα δικαστήρια. Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμία 50αριά χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατ. ευρώ που έγινε αναίρεση. Κι ο γιος μου θα μπορούσε, όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ. ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε κανάλι». Για δε την εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ανέφερε ότι «οι εγγυήσεις μας ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ. ευρώ. Την εγγυητική του γιου μου, που αναφέρει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στη προς σύσταση εταιρία ως “καταβαλλόμενο κεφάλαιο”. Eτσι ο γιος μου έβαλε τα 8 εκατ. ευρώ στην υπό σύσταση εταιρεία για το κανάλι».

Στην εύλογη ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Σταύρου Κελέτση ότι αφού αυτά ήταν τα 8 εκατ. ευρώ τα οποία βρέθηκαν κατά αυτόν τον τρόπο από τον γιο του, τότε πώς λέει ότι οι μετοχές ήταν του Νίκου Παππά, ο κ. Χρ. Καλογρίτσας φέρεται να απάντησε πως «όταν δείτε το σημειωματάριό μου και τον κωδικό Α2 που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α θα σας πω».​

Η σχέση με τον πρώην υπουργό και οι 7 περίοδοι της υπόθεσης

Ο μάρτυρας, θέλοντας να καταδείξει τη σχέση που είχε με τον Νίκο Παππά και ότι οι συναντήσεις που είχε μαζί του δεν ήταν επ’ αφορμή κάποιων τυπικών σχέσεων με έναν αρμόδιο υπουργό, όπως υποστηρίζει ο κ. Παππάς ότι είχε την περίοδο εκείνη με όλους τους ενδιαφερομένους, είπε πως «δεν φαντάζομαι ότι θα κοιμόταν και στα σπίτια όλων αυτών. Γιατί έτσι έκανε σε εμένα. Εμένα ο Παππάς ήταν φίλος… είχαμε κάτι το διαφορετικό. Με είδε στο σπίτι του. Στο σπίτι μου. Στο γραφείο μου! Εκεί γνώρισε πολύ κόσμο στο γραφείο μου. Εκεί υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παραμείνει. Για παράδειγμα μια Βουλγάρα καφετζού. Ερχόταν πίναμε καφέ. Είχα κι έναν γιατρό για το σάκχαρο. Το φοβόταν και εξεταζόμασταν μαζί…».

Ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να χώρισε την υπόθεση σε επτά περιόδους. «Η πρώτη από το 2015 έως την έκδοση εγγυητικής 3 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά την περίοδο από την έκδοση της εγγυητικής και την απόκτηση κατ’ αρχάς της άδειας (προσωρινής), όπου έγινε ένα τεράστιο πανηγύρι και μπήκε η μισή Ελλάδα στο διαγωνισμό. Η τρίτη φάση ξεκίνησε μετά τη δίωξή μου και τη δολοφονία των χαρακτήρων της οικογένειάς μου έως την εκδίωξη-διακοπή των σχέσεών μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους αυτούς. Η τέταρτη φάση ήταν η προσπάθεια των Αράβων να δουν κάτι με εμένα. Η πέμπτη οι αποφάσεις των Αράβων με τα δικαστήρια. Η έκτη φάση είναι η δική μας απόφαση να μην προχωρήσει το θέμα και η έβδομη φάση είναι το σήμερα. Ο,τι ζούμε εδώ…».

«Από άρχοντας που ήμουν καθώς είχα εκατοντάδες έργα να κάνω», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, «σήμερα πρέπει να δουλέψω για να ζήσω όλο αυτόν τον κόσμο. Τα παιδιά μου που είναι άρρωστα. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξα ποτέ υπεργολάβος. Ημουν πάντα κύριος ανάδοχος έργων. Τώρα όταν πηγαίνω να ζητήσω καμία υπεργολαβία μου λένε “επειδή είσαι αυτός που είσαι πώς να σου δώσουμε έργα; Είσαι τοξικός”. Αυτό το λένε και για τη σημερινή κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να έλθει στη εξουσία»..

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το dev.eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εμπλεξαν, «ο παλιός είναι αλλιώς»…

Kon

Καλογρίτσας στην Προανακριτική: Έδινα λεφτά και «Στο Κόκκινο»

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδομάρτυρας ο Καλογρίτσας

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική-ΝΔ: Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα από την κατάθεση Καλογρίτσα

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική: Για νέο SMS μιλάει ο Καλογρίτσας- «Στο κανάλι κατείχα τις μετοχές Παππά»

Ανδρέας Ντίνης

Τα SMS καίνε τον Παππά ως «μαέστρο» του ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL

Μιχάλης Μάρδας

Ο φάκελος, τα SMS, τα e-mails και το μήνυμα Πολάκη στον Καλογρίτσα

Kon

Νέες «βόμβες» έριξε ο Καλογρίτσας: Ο Παππάς και οι δημοσιογράφοι του «δούλευαν» στα γραφεία μου – Με εκβίαζαν άτομα του ΣΥΡΙΖΑ από ψηλά

Λάμπρος Κατσαρός

Ο Καλογρίτσας έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε φουρτούνες – Έρχονται νέες αποκαλύψεις

Μιχάλης Μάρδας