Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλογρίτσας στην Προανακριτική: Έδινα λεφτά και «Στο Κόκκινο»

Ο Καλογρίτσας έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε φουρτούνες

Newsroom dev.eleftherostypos.gr

Νέες αναφορές για τα «διευκολυντικά» χρήματα που έδωσε προκειμένου να στηρίξει άλλα μέσα, πλην του περιβόητου πια τηλεοπτικού σταθμού, έκανε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του εισηγητή της πλειοψηφίας, Θάνου Πλεύρη, για το αν του ζητήθηκαν να δανείσει χρήματα εκτός του καναλιού, απάντησε: «Αμεσα δεν μου ζητήθηκαν, γιατί μου ειπώθηκε πως χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν… διευκολυντικά χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο. Την τελική απόφαση την είχε ο Παππάς».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Πλεύρης: Πού δώσατε λεφτά;

Καλογρίτσας: Αυτά τα περίφημα 8 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που… .

Πλεύρης: Δώσατε λεφτά για εφημερίδες και ραδιόφωνα;

Καλογρίτσας: Κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά «Στο Κόκκινο» (σ.σ. ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ)

Πλεύρης: Δώσατε λεφτά «Στο Κόκκινο»;

Καλογρίτσας: Ναι.

Καλογρίτσας: εγώ δάνειζα. Δεν μου επιστράφηκε τίποτα ομως. Για τα ΜΜΕ

Πλεύρης: δώσατε χρήματα σε αλλά ΜΜΕ;

Καλογρίτσας: μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την «Πρώτη». Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε βάλε χρήματα και θα τα πάρεις».

Πλεύρης: ο κύριος Παππας σας ζητούσε την εντολή του δανείου;

Καλογρίτσας: μου λέγανε χρειάζεται τη «Κόκκινο» δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα» έλεγα. Άλλο η εφημερίδα άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππας δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππας.

Πλεύρης: ήταν υπουργοί; Πολιτικά στελέχη; Ποιοι ήταν η άλλη ομάδα;

Καλογρίτσας: Όταν με φώναξε ο Παππας με τα αλλά παιδιά μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικα μου χρήματα ήταν κατασχεμένα. Κάποια στιγμή ο νόμος του Παππά 4339 έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις στο διαγωνισμό αν είχες εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ ευρώ, να είναι μη εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένεια μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Μας είχε μπλοκάρει το ΚΕΦΟΜΕΠ εμένα και την οικογένεια μου. Όλοι δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Όταν βγήκε ο νόμος εμείς είπαμε πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα. Τότε αυτοί κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου γιατί αυτος όφειλε τα λιγότερα. Τότε έπρεπε να βρεθούν τα 8 εκατ ευρώ για να συμμετέχει. Ο γιος μου πούλησα τις μετοχές του στις διάφορες εταιρείες μας στη μάνα του και στις αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί από κεφομεπ. Οι εγγυήσεις ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ ευρώ. Εδώ έχω και την εγγυητική του γιου μου. Λέει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στην προς σύσταση εταιρεία «καταβληθεισόμενο κεφάλαιο». Ο γιος μου έβαλε τα λεφτά στην υπό σύσταση εταιρεία για το κανάλι.

Καλογρίτσας: άρα αυτά ήταν τα 8 εκατ ευρώ.

Κελέτσης: άρα πως ήταν οι μετοχές του Παππά;

Καλογρίτσας: Όταν δεις το σημειωματάριο μου και τον κωδικό Α2 που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α θα σας πω.

Σε άλλο άλλο σημείο είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγραφές στο σημειωματάριό του.

Πλεύρης: να μου πείτε ονόματα. Πετάξατε κάτι για το Α2.

Καλογρίτσας: (δεν απάντησε και προχωρά)…για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα προσφύγαμε στα δικαστήρια. Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμία 50αρια χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατ ευρώ που έγινε αναίρεση. Κι ο γιος μου θα μπορούσε όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε καναλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα. Πολάκη μη φωνάζεις. Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής λοιπόν με τα λεφτά μου.

Πλεύρης: πέστε μας όμως κύριε. Είπατε και για αλλά λεφτά. Που άλλου δώσατε;

Καλογρίτσας: Αν υποθετικά σας φέρω μια τσάντα με χρήματα άντε να με πιστέψουν εμένα σε σχέση με την κάθε βουλευταρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να φτιάξεις κάτι στο γραφείο του του, να πληρώσεις κάποια ανάγκη… πολλά

Πλεύρης: έχετε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο; Κάποιο βουλευτή; Επισκευάσατε κάτι ως εταιρεία κι εργολάβος κάτι για συγκεκριμένο πρόσωπο;

Καλογρίτσας: (απέφυγε να απαντήσει)

Πλεύρης: πρέπει να μας φέρτε όλα τα στοιχεία. Τα μηνύματα, τα email και τις ατζέντες

Καλογρίτσας: θα ψάξω να τα βρω. Θα ρωτήσω τη γραμματέα μου.

Πλεύρης: Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά

Καλογρίτσας: με εντολάρες. Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα «δώσε μου ότι σου είπε ο Νίκος». Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: ότι έκανα ήταν εντολές του.

Πλεύρης: το 51% το ζητήσατε εσείς;

Καλογρίτσας: του είπα «Δημήτρη ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε». Μου λέει «μωρέ Χρήστο έβαλα 700 εκατ εδώ και μου ζητάτε το 51%». Του απάντησα «μωρέ εγώ στα ζήτω…»; Μετά μου έστειλαν τον φουρλεμάδη. Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά. «Τι τους λέω»; Μου λέει «πάμε από εκεί μου ήλθαμε». Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε. Με τον Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου του κουμπάρου μου. Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τον Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα κύριο Μαρινάκη με έλεγε κύριο Καλογρίτσα.

Πλεύρης: ήταν κομματικά στελέχη αυτοί στους οποίους δίνετε βοήθεια;

Καλογρίτσας: αυτά δεν τα κάνουν εργάτες. Κομματικά στελέχη τις κάνουν.

Πλεύρης: σε Γραφειο στη Συγγρού συναντιόσασταν με τον κύριο Παππά;

Καλογρίτσας: καμία φορά…

Πλεύρης: τι Γραφειο ήταν;

Καλογρίτσας: βουλευτικό. Είχαν ο Σπίρτζης με τον Παππά.

Πλεύρης: εκεί ήταν και τα στελέχη;

Καλογρίτσας: όχι. Ήταν το Γραφειο των Παππά – Σπιρτζη. Δεν λειτουργούσε εταιρία εκεί.

Πλεύρης: ήταν δικό σας το Γραφειο;

Καλογρίτσας: όχι όχι

Κελέτσης: μήπως το χρηματοδοτούσατε;

Καλογρίτσας: περνάω μια περίοδο που δεν θυμάμαι.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καλογρίτσας προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, λέγοντας: «Eγώ ξεκαθαρίζω πως έκανα άλλη δήλωση από αυτή που γράφτηκε. Έκανα σαφές πως τα 3 εκατ. ευρώ δεν τα οφείλω. Αν τα όφειλα δεν θα ήμουν εδώ. Δεν είπα πως θέλω να κερδίσω λεφτά».

Προανακριτική: Για νέο SMS μιλάει ο Καλογρίτσας- «Στο κανάλι κατείχα τις μετοχές Παππά»

Νέο SMS από τον Νίκο Παππά με το οποίο ο πρώην υπουργός τον παροτρύνει να αποτανθεί  στον διευθυντή λογιστηρίου της CCC, Αντώνη Λιανό, φέρεται να υποστηρίζει πως διαθέτει ο Χρήστος Καλογρίτσας στην Προανακριτική Επιτροπή, δηλώνοντας ότι θα το αναζητήσει προκειμένου να το καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός επιχειρηματίας υποστήριξε ότι υπάρχει έγγραφο μεταξύ της δικής του εταιρείας και της CCC, που αποτυπώνει τη συμμετοχή των προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο του τηλεοπτικού σταθμού, για να προσθέσει ότι ο ίδιος ως «μπροστινός» κατείχε «τις μετοχές του Νίκου Παππά».

Επίσης, είπε ότι έχει στην κατοχή του επιπρόσθετα SMS, μεταξύ των οποίων και την γραπτή εντολή που του έστειλε ο τότε υπουργός, προκειμένου να συναντήσει τον υπεύθυνο λογιστηρίου της CCC, Αντώνη Λιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας ανέφερε: «Χθες έβαλα τη μνήμη μου να δουλέψει δυνατά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ με αμφισβήτησαν. Σαν να μου ήρθε χθες στον ύπνο ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο SMS του Νίκου, το οποίο λέει πηγαίνετε στον Λιανό. Στη CCC. Η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη. Θα κοιτάξω να το βρω. Είμαι και κάπως κουρασμένος», για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Επίσης, σαν να θυμάμαι ένα χαρτί σαν να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού. Με εμένα που ήμουν μπροστινός. Είχα τις μετοχές τους. Τις μετοχές του Νίκου του Παππά».

Ο διάλογος έχει ως εξής:

– Καλογρίτσας: Επίσης σαν να θυμάμαι ένα χαρτί σαν να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού. Με εμένα εξέχοντος. Ήμουν μπροστινός.

– Μαρκόπουλος: Μπροστινός; Ποιων;

– Καλογρίτσας: Είχα τις μετοχές τους.

– Μαρκόπουλος: Είχατε πει ότι πολιτικά ήσασταν μπροστινος. Ότι τρέξατε πολιτικά το εγχείρημα του καναλιού.

– Καλογρίτσας: Είχα τις μετοχές του Νίκου του Παππά.

– Καλογρίτσας: Δεν έχω καλή μνήμη. Θα τα θυμηθώ όμως.

– Πολάκης: Να τα θυμηθείς όλα τώρα. Τώρα.

– Μαρκόπουλος: Ο Πολάκης θυμήθηκε τα σταλινικά δικαστήρια και πιέζει.

– Καλογρίτσας: Κύριε Μαρκόπουλε, ο Πολάκης δεν ξέρει τον Στάλιν. Δεν τον ξέρει. Έχει άγνοια.

ΝΔ: Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα από την κατάθεση Καλογρίτσα

Οι νέες αποκαλύψεις του Χρήστου Καλογρίτσα για το ρόλο του Νίκου Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, φωτίζουν έναν σκοτεινό κύκλο με «μπροστινούς», αφανείς εταιρίες και ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ. Mια κυβέρνηση που λειτουργούσε ως παρακράτος, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πια να σιωπά απέναντι στις συγκεκριμένες καταγγελίες του κατά δήλωσή του «κόκκινου εργολάβου» και οφείλει να απαντήσει:

– Ο Χρ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως «μπροστινός» για το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού έχοντας τις μετοχές, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, του Νίκου Παππά και της «παρέας» που περιγράφει;

– Πώς γίνεται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν κορυφαίος Υπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου να κοιμάται στο σπίτι του Χρήστου Καλογρίτσα τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες;

– Σε ποιους κατέληξαν οι αφανείς χρηματοδοτήσεις άνω των 3 εκ ευρώ, που διέθεσε, όπως είπε ο Χρήστος Καλογρίτσας;

– Με ποιο ρόλο συμμετείχε ο πολυπράγμων κύπριος δικηγόρος με εξειδίκευση στις off shore εταιρίες Αρτέμης Αρτεμίου που τον γνωρίσαμε από το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, στις συναντήσεις με τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών;

– Ποιοι αποτελούσαν την «ομάδα Παππά» που φιλοξενούσε στα γραφεία του στη Νέα Σμύρνη ο Χρήστος Καλογρίτσας, με βάση τις οδηγίες που λάμβανε από τον Νίκο Παππά;

Τα ερωτήματα είναι σαφή. Περιμένουμε τις απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδομάρτυρας ο Καλογρίτσας

«Ο ψευδομάρτυρας Χρήστος Καλογρίτσας, συνεργάτης των Θεοδωρικάκου και Μητσοτάκη είναι το τελευταίο αποκούμπι της Ν.Δ.», υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση «το κόμμα της διαφθοράς και της διαπλοκής, το κόμμα της Siemens, της Novartis, των Φουρθιώτιδων και των Λιγνάδιδων ποντάρει τα πάντα στους ισχυρισμούς ενός επιχειρηματία που με δικαστική απόφαση οφείλει να επιστρέψει 3 εκατ. ευρώ και για αυτό κάνει τα πάντα για να το αποφύγει». «Έφθασε να αλλοιώσει τα πρακτικά της Επιτροπής για να απαλείψει τις αντιφάσεις του ψευδομάρτυρά της», προσθέτει.

«Τον Καλογρίτσα διαψεύδουν η Δικαιοσύνη, οι μάρτυρες υπεράσπισης, τα ντοκουμέντα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι ίδιες του οι αντιφατικές καταθέσεις», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «τον διαψεύδει και ο ίδιος του ο γιος, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, με την εγγυητική επιστολή των 8 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε, και την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό».

Η απάντηση της ΝΔ

«Η Ν.Δ. να χαίρεται τον ψευδομάρτυρά της. Αν ωστόσο η ΝΔ θέλει περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κάλλιστα να ρωτήσει ή τον κ. Μητσοτάκη ή το κατά δήλωσή του «παιδί» του κ. Καλογρίτσα, τον κ. Θεοδωρικάκο», καταλήγει.

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον μέχρι “χθες” δικό  του “καπετάνιο”, κ. Καλογρίτσα, ψευδομάρτυρα, γιατί δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του; Προφανώς για το λόγο που όλοι καταλαβαίνουν…».

Ακολούθησε το dev.eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς μπλέκουν τα πράγματα

Kon

Εμπλεξαν, «ο παλιός είναι αλλιώς»…

Kon

Πάνω στην άμμο την ξανθή…

Kon

Ο «ακροδεξιός» Σάντσεθ δεν άκουσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε στρατό για τους μετανάστες

Kon

Προανακριτική – Καλογρίτσας: Είχα τις μετοχές του Παππά

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδομάρτυρας ο Καλογρίτσας

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική-ΝΔ: Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα από την κατάθεση Καλογρίτσα

Μιχάλης Μάρδας

Ο βασιλιάς της κωλοτούμπας

Kon

Οι 76 λέξεις που «κρύφτηκαν» μέσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Kon