Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γκέτο Βαρσοβίας: Η «τελική λύση» μέσα στην πόλη

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Είναι 16 Μαΐου 1943 όταν η συμβολική κατεδάφιση της Μεγάλης Συναγωγής της Βαρσοβίας από τους ναζί, σηματοδοτεί το τέλος του γκέτο της Βαρσοβίας, του μοναδικού στρατοπέδου συγκέντρωσης εντός του αστικού ιστού μιας πόλης.

Όλα ξεκινούν όταν 16 Οκτωβρίου του 1940 ο Γερμανός Γενικός Διοικητής Χανς Φρανκ κλείνει τους 450.000 Εβραίους της πόλης, που αντιστοιχούν στο 37% του πληθυσμού της σε ένα χώρο που ως έκταση αντιστοιχεί στο 4.5% της πόλης.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου είναι έτοιμη. Περιτοιχισμένοι και απομονωμένοι οι έγκλειστοι είναι πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχο των δημίων τους, οι οποίοι ασκούν έλεγχο στις μετακινήσεις και στις ποσότητες αγαθών που λάμβαναν. Ο μέσος όρος τροφής που αντιστοιχεί στους έγκλειστους ανέρχεται στο ένα εικοστό απ’ ότι στους Γερμανούς πολίτες.

Οι πολύ σκληρές συνθήκες διαβίωσης αναδεικνύουν μια «συντεχνία» καιροσκόπων που προμηθεύει τους Εβραίους με φαγητό και απαραίτητα αγαθά. Πακέτα εκτοξεύονται πάνω από τα τείχη, αδυνατισμένα παιδιά τα πιάνουν τρέχοντας προσπαθώντας να αποφύγουν τις σφαίρες των σκοπών.

Λόγω της μεγάλης πυκνότητας, οι αρρώστιες θερίζουν τον πληθυσμό και σε συνδυασμό με την πείνα οι θάνατοι σταδιακά εκτοξεύονται στους έξι χιλιάδες ανά μήνα. Από τους 400.000 κατοίκους του γκέτο, οι 100.000 έχουν ήδη πεθάνει πριν αρχίσουν οι Γερμανοί να τους στέλνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης,

Οι ναζί φύλακες πυροβολούν δεκάδες περαστικούς την ημέρα χωρίς κανένα λόγο, με το ρεκόρ φρίκης ν’ ανήκει στον Γιόζεφ Μπλος, αποκαλούμενο «Φρανκενστάιν», που δολοφονεί μέσα σ’ ένα μήνα 300 Εβραίους του γκέτο, με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά του δρόμου.

Η αναπόφευκτη εξέγερση στο γκέτο τρία χρόνια μετά την Άνοιξη του 1943, έχει σημαντική ιστορική αξία γιατί είναι η μοναδική οργανωμένη αντιστασιακή πράξη των Εβραίων κατά των Γερμανών στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη φρίκη περιγράφει ο ίδιος ο σφαγέας του γκέτο υποστράτηγος των SS Γιούρκεν Στρόουπ στην αναφορά κάνει στους ανωτέρους του :« Αποφάσισα λοιπόν να καταστρέψω ολόκληρη την εβραϊκή συνοικία, βάζοντας φωτιά σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο… Οι Εβραίοι τότε βγήκαν από τους κρυψώνες τους και τις τρώγλες τους.

Όχι σπάνια οι Εβραίοι έμεναν μέσα στα καιγόμενα κτίρια μέχρις ότου, εξ αιτίας της ζέστης και του φόβου μήπως καούν ζωντανοί, αποφάσιζαν να πηδήξουν από τους επάνω ορόφους αφού προηγουμένως έριχναν στον δρόμο στρώματα και άλλα είδη επιστρώσεως. Χώθηκαν μάλιστα και στους υπονόμους, αλλά έπειτα από την πρώτη εβδομάδα η διαμονή εκεί έπαυε να είναι ευχάριστη.

Μόνο με τις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες όλων κατορθώσαμε να συλλάβουμε 56.065 Εβραίους, των οποίων η εξόντωση μπορεί να αποδειχτεί. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν εκείνοι που πέθαναν κατά τις ανατινάξεις ή τις πυρκαγιές, αλλά των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να εξακριβωθεί».

Ο τίτλος που βάζει με γοτθικά γράμματα ο Στρόουπ στην παραπάνω αναφορά τα λέει όλα :«Δεν υπάρχουν πια εβραϊκές κατοικίες στη Βαρσοβία»…

Ακολούθησε το dev.eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr