Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σίγουρη επένδυση στη μεσαία τάξη

ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom dev.eleftherostypos.gr

Η κοντόφθαλμη αντιπολίτευση που ασκεί τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και ο καταγγελτικός του λόγος σχεδόν για τα πάντα δεν φαίνεται ότι οδηγούν πουθενά.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το επισημαίνουν ολοένα και περισσότεροι αρθρογράφοι όλου του φάσματος, το πιστοποιούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έρευνα της Opinion Poll, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 16 μονάδες (από 17,4 που ήταν στην αντίστοιχη του Μαρτίου) ενώ οι πολίτες καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη ευθύνη για την πόλωση στην πολιτική ζωή.

Με άλλα λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση χρεώνεται το βαρύ πολιτικό κλίμα χωρίς να πιστώνεται το παραμικρό όφελος. Δεν είναι και πολύ αποτελεσματική η τακτική της ακραίας πόλωσης που έχει επιλέξει η Κουμουνδούρου, ούτε επίσης το γεγονός ότι έχει εστιάσει την κριτική της στο μέτωπο της πανδημίας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πότε για την καραντίνα και πότε γιατί ανοίγει την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση φτάνει στο 51%, έναντι 48% που έχει διαφορετική άποψη. Θετική άποψη έχει το 82,5% της Ν.Δ., το 69,4% του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και το 30% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, μόνο το 14% είναι ικανοποιημένο από τη στάση και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την πανδημία, έναντι 50% που εκφράζει δυσαρέσκεια. Για το λόγο αυτό μόνο το 20% εμφανίζεται να πιστεύει ότι αν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα, έναντι 74,6% που έχει αντίθετη άποψη. Μάλιστα μόλις το 36,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα με κυβέρνηση Τσίπρα.

Η πανδημία βαίνει προς το τέλος της, από τα τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιασθεί με μία δόση σχεδόν οι μισοί Ελληνες, ενώ η βελτίωση του καιρού θα συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης. Η οικονομία μπαίνει σε φάση επανεκκίνησης και όλες οι χώρες θα μπουν σε μια φάση ανασυγκρότησης. Η πανδημία ανέτρεψε σταθερές δεκαετιών και οι πολίτες, βλέποντας τις αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, την καταναλωτική συμπεριφορά, ακόμη και τις κοινωνικές σχέσεις, περιμένουν από τις κυβερνήσεις πολιτικές για το αύριο και όχι κραυγές για το χθες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να επενδύσει στην τόνωση της μεσαίας τάξης, θεωρώντας ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά στην οικονομία και θα διαχυθούν στο σύνολο της κοινωνίας. Προχώρησε στη μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά και την αποκλιμάκωση του γενικού φόρου εταιριών στο 22% με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Παράλληλα, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη οικονομία και η ενέργεια, που μπορούν να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες.

Οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη, έχοντας διαθέσιμα από τον Αύγουστο και τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά Ταμεία. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας ενώ στο χρηματιστήριο, ύστερα από χρόνια απαξίωσης, εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μπροστά στις πρωτοφανείς ανακατατάξεις που συντελούνται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διολισθήσει σε οπισθοδρομικές τακτικές της δεκαετίας του ’80. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας αλλάζουν και όποιος έχει προτάσεις για το μέλλον θα είναι ο κερδισμένος της μετά Covid εποχής.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς μπλέκουν τα πράγματα

Kon

Εμπλεξαν, «ο παλιός είναι αλλιώς»…

Kon

Πάνω στην άμμο την ξανθή…

Kon

Ο «ακροδεξιός» Σάντσεθ δεν άκουσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε στρατό για τους μετανάστες

Kon

Καλογρίτσας στην Προανακριτική: Έδινα λεφτά και «Στο Κόκκινο»

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδομάρτυρας ο Καλογρίτσας

Μιχάλης Μάρδας

Προανακριτική-ΝΔ: Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα από την κατάθεση Καλογρίτσα

Μιχάλης Μάρδας

Ο βασιλιάς της κωλοτούμπας

Kon

Οι 76 λέξεις που «κρύφτηκαν» μέσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Kon